Het is lastig om vooraf te bepalen wat voor software geschikt is voor jouw onderneming. ‘Gaan we starten met een standaard systeem en later alsnog overstappen op maat software of gaan we in één keer investeren voor een op maat gemaakte systeem?’. Dit is een veelvoorkomende vraag in het huidige online tijdperk. In dit artikel bespreken we de verschillen,  voor- en nadelen en bekijken we verschillende toepassingen van ondernemers die je al voor gingen. 

We vallen gelijk met de deur in huis; er is geen best practice. Elke onderneming is anders en dus past daar ook een andere software bij. In een ideale wereld zou elke onderneming op maat gemaakte software moeten hebben om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren, maar is dat uiteindelijk wel rendabel?

Standaard software heeft ontzettend veel onderdelen die wij helemaal niet gebruiken’ of ‘Maar wij doen dat net even anders, is dat aan te passen?’, dat zijn kortweg de grote verschillen tussen de op maat gemaakt en standaard.

Wat is software op maat?

Software op maat, ook wel maatwerk software of maatsoftware genoemd, wordt naar jouw eigen wensen en inzichten ontwikkeld. Vaak is deze software nog niet op de markt en wordt voor het bedrijf zelf ontwikkeld. Bepaalde bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd en soms zelfs geautomatiseerd. Eigen gemaakte Excel sheets worden vervangen door geautomatiseerde berekeningen en pakbonnen en facturen hoeven niet meer handmatig opgemaakt te worden.

Grotere bedrijven, MKB en startups kunnen doormiddel van software op maat vaak een scherpere prijs of betere diensten/service aanbieden dan de concurrenten. Dit komt simpelweg doordat zij hun bedrijfsprocessen beter kunnen organiseren dan de concurrenten die wellicht met standaard software of nog helemaal geen software werken.

Toepassingen van op maat gemaakte software

  • Een klantportaal voor gegevens, facturen en statistieken van de klanten van jouw onderneming
  • Een op maat gemaakt ordersysteem met koppelingen voor inkoop, verkoop, facturatie en meer. Zoals wij voor Vouchervandaag.nl hebben ontwikkeld.
  • Een stuk software voor de koppeling tussen twee of meer andere systemen

Wij ontwikkelen met regelmaat op maat gemaakte systemen voor onze klanten. Lees hier meer over deze expertise.

Wat is een standaard systeem?

Tegenwoordig wordt er overal met standaard systemen geadverteerd. Standaard software is ontwikkeld voor niet één onderneming, zoals wel had geval is bij software op maat, maar juist voor meerdere ondernemingen. De functionaliteiten van de software zijn zo ontwikkeld dat deze voor meerdere bedrijven toepasbaar zijn.  Bedrijfsprocessen die voor veel bedrijven hetzelfde zijn worden vaak geoptimaliseerd en/of geautomatiseerd.

Veel bedrijven, in alle vormen en maten, hebben baat bij standaard software of systemen. Het is vaak gemakkelijk in gebruik te nemen en sluit vaak, grotendeels, goed aan bij het optimaliseren van de bedrijfsprocessen.

Toepassingen van op standaard software/systemen

  • WordPress (standaard blog software) die het gemakkelijk maakt om een website op te zetten
  • Een standaard koppeling tussen een webshop en een boekhoudsysteem. Dit bespaart een hoop administratieve uren, aangezien deze koppeling automatisch de boekhouding synchroniseert tussen de webshop en het boekhoudsysteem.
  • Rapportage tools, die ondernemers inzichten geven in de groei en kansen.

Voor- en nadelen op een rijtje

Zoals je hierboven wellicht al gelezen hebt zitten er een aantal voor- en nadelen aan software op maat of standaard toepassingen. Hieronder hebben we ze overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

Voordelen nadelen standaard software
Voordelen nadelen op maat gemaakte software

Wil je meer weten of wil je jouw idee of wens aan ons voorleggen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We plannen dan een afspraak in bij jou op locatie of bij ons op kantoor en bespreken de mogelijkheden. We denken altijd met je mee en kijken wat het beste past bij jouw onderneming.


Publicatiedatum: 4 januari 2020
Categorieën: Software op maat