Je hoort het woord steeds vaker: API.  Steeds meer systemen hebben ze en steeds meer systemen moeten ze hebben. Waarom heb je er een nodig en wat levert het op? Zijn ze verplicht om een app te ontwikkelen óf kan het ook zonder? Wij hebben voor veel verschillende systemen API’s ontwikkeld en adviseren je hier graag in. Heb jij voor jouw website of app een API nodig? Wij kunnen die maken!

Wat is een API?

Een API (Aapie of A.P.I. in de volksmond), oftewel ‘Application Programming Interface’,  is een extra laag bovenop je (bestaande) software. Doordat er steeds meer systemen ontwikkeld worden, groeit de behoefte aan een koppeling daartussen. Bedrijven willen graag dat hun softwares met elkaar kunnen communiceren. Zoals je wellicht weet zijn er een hoop programmeertalen en bestaan systemen vaak uit meer dan één programmeertaal. Hoe zorg je er dan voor dat het ene systeem met het andere kan communiceren en data kan overdragen? Juist, door voor beide systemen API’s te ontwikkelen, die vervolgens onderling met elkaar data versturen en ontvangen.

Een API bevat een set aan definities die ervoor zorgt dat de ontwikkelaar van het ene systeem geen kennis hoeft te hebben van het andere systeem waarmee gekoppeld wordt. Een API is veelal onzichtbaar voor de gebruiker, maar wordt vaak wel door de gebruiker gebruikt. Denk maar aan een gemiddelde app van bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook of Instagram. Zodra jij inlogt, een foto post of een reactie plaatst, wordt dit naar de API van de desbetreffende dienst gestuurd, die ervoor zorgt dat de informatie wordt opgeslagen in het systeem. Zodra jij later je ‘feed’ ophaalt, komt deze data ook uit de API vandaan!

Heb ik een API nodig?

Dat is een goede vraag. Deze vraag kan vrij simpel beantwoord worden: is er toegang vereist van meer dan één software tot de informatie die is opgeslagen in een database? Als het antwoord op deze vraag Ja is, is de kans dat een API nodig is redelijk groot.

Dit hoeft overigens niet per se externe software te zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een compleet platform wilt ontwikkelen, waarbij je een website (webapplicatie) en mobiele applicatie met dezelfde informatie wilt laten communiceren. Het is dan handig om een API te plaatsen tussen de website en de app. Deze zorgt ervoor dat de app met de data kan werken die ook beschikbaar is voor de webapplicatie.

Koppelingen met API’s

Doordat steeds meer bedrijven online business doen, zijn er steeds vaker koppelingen nodig tussen de systemen van deze bedrijven. Zo komt het bijvoorbeeld veel voor dat webshops een koppeling willen met een boekhoudsysteem zoals MoneyBird, TwinField of Exact Online.

Ook betaalproviders, zoals Mollie of Adyen, moeten gekoppeld worden aan een API. Zodra de gebruiker op ‘Betalen’ klikt, laten wij de betaalprovider weten met welk bedrag er afgerekend dient te worden. De betaalprovider geeft vervolgens een link terug waarmee betaald kan worden, waarna de gebruiker de transactie afrondt.

Vaak zien we ook dat bedrijven een app willen laten ontwikkelen die als verlengstuk van het huidige online platform dient. Hiervoor ontwikkelen wij een API die is aangesloten op het huidige platform en de app kan voorzien van data.

Gebruikte technieken en werkwijzen voor API’s

Alvorens wij een API gaan ontwikkelen, gaan we graag eerst in gesprek om te bekijken welke behoeftes deze gaat vervullen. Vervolgens schrijven we een aantal endpoints uit: bepaalde taken die de API moet kunnen vervullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ophalen, verwijderen en/of updaten van berichten. Nadat we deze visuele en overzichtelijke uitwerking hebben besproken met de opdrachtgever, kijken we op welke manier en in welke fases we deze gaan uitwerken.

Aangezien we graag modulair werken, is het soms nodig om de huidige code deels te herschrijven om het gebruik van een API mogelijk te maken. Op basis van een codecheck zullen we jou als opdrachtgever hierin adviseren.

Om de API ook overzichtelijk te maken voor andere developers, die wellicht willen koppelen met deze API, zorgen we ervoor dat deze duidelijk gedocumenteerd is. Voor deze visuele documentatie gebruiken we onder andere Swagger. Swagger is een tool die een API, wat over het algemeen een technisch stuk software is, inzichtelijk en visueel maakt. Het zorgt voor een logische, structurele en visuele documentatie van de ontwikkelde API.

RESTful

Activate your Business ontwikkelt haar API’s altijd volgens het RESTful-principe. Dat betekent dat de API altijd volgens de nieuwste richtlijnen én meest gebruikte technologie ontwikkeld wordt. Dit resulteert in een logische set van definities, waarmee vrijwel alle systemen op de wereld (via een eigen API) kunnen koppelen (mits ze authenticatie hebben). Waar vroeger vooral SOAP werd gebruikt, gaat de voorkeur tegenwoordig steeds vaker uit naar RESTful, omdat dit veel minder bandbreedte gebruikt.

Kom eens langs en bespreek de mogelijkheden

Denk jij dat je een API wilt laten ontwikkelen of heb je meer vragen over deze techniek? Kom gerust eens langs of neem contact met ons op. We adviseren je graag en helpen je verder om zo jouw systeem te laten koppelen met veel andere systemen ter wereld.

Onze expertises

Hier zijn wij écht goed in.

Wij geven jouw bedrijf de uitstraling die het verdient

Wij zijn Activate your Business, een jonge onderneming gevestigd in Aalsmeer. Wij bouwen doelgerichte websites, webshops, apps en software op maat en geven die een unieke uitstraling. Onze oplossingen zijn vriendelijk voor de gebruikerszoekmachines én beheerders.

Justin Oud

Mede-eigenaar

Software engineer, Back-end developer
Justin Oud

Paul te Riele

Mede-eigenaar

Front-end developer, Marketeer
Paul te Riele

Activeer jouw onderneming

Contactformulier

Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de algemene voorwaarden en de privacyverklaring.

Onze klanten

Je bent in goed gezelschap.

Client 1
Client 2
Client 3
Client 4
Client 5
Client 6
Client 7
Client 8
Client 9
Client 10
Logo

Activate your Business B.V.
van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer