API’s

Je hoort het steeds vaker: API.  Steeds meer systemen hebben ze en steeds meer systemen moeten ze hebben. Waarom heb je er een nodig en wat levert het op? Zijn ze verplicht om een app te ontwikkelen óf kan het ook zonder? Wij hebben voor veel verschillende systemen API’s ontwikkeld en adviseren je hier graag in. Heb jij voor jouw website of app een API nodig? Wij kunnen die maken!

Wat is een API?

Een API (Aapie of A.P.I. in de volksmond) oftewel ‘Application Programming Interface’,  is een extra laag bovenop je (bestaande) software. Doordat er steeds meer systemen ontwikkeld worden, groeit de behoefte aan een koppeling daartussen. Bedrijven willen graag dat hun software met elkaar kan communiceren. Zoals je wellicht weet zijn er een hoop programmeertalen en bestaan systemen uit vaak meer dan één programmeertaal. Hoe zorg je er dan voor dat het ene systeem met het andere kan communiceren en data kan overdragen? Juist, door voor beide systemen een API te ontwikkelen die onderling met elkaar data verstuurt en ontvangt.

Een API bevat een set aan definities die er voor zorgt dat de ontwikkelaar van het ene systeem geen kennis hoeft te hebben van het andere systeem waarmee gekoppeld wordt. Een API is vaak onzichtbaar voor de gebruiker, maar wordt wel vaak door de gebruiker gebruikt. Denk maar aan een gemiddelde app van bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook of Instagram. Zodra jij inlogt, een foto plaatst of een reactie geeft wordt dit naar de API van de desbetreffende dienst gestuurd en die zorgt ervoor dat het opgeslagen wordt in het systeem. Zodra jij later je ‘feed’ ophaalt, komt deze data ook uit de API vandaan!

Heb ik een API nodig?

Dat is een goede vraag. Deze vraag kan vrij simpel beantwoord worden: Is er toegang vereist door meer dan één stuk software tot de informatie die opgeslagen is in een database? Als het antwoord op deze vraag Ja is, dan is de kans dat een API nodig is redelijk groot.

Dit hoeft overigens niet persé externe software te zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een compleet platform wilt ontwikkelen, waarbij je een website (webapplicatie) en mobiele applicatie met dezelfde informatie wilt laten communiceren. Het is dan benodigd om tussen de website en app een API te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat de App met de data kan werken die ook beschikbaar is voor de webapplicatie.

Koppelingen met API’s

Doordat steeds meer bedrijven online business doen, zijn er steeds vaker koppelingen nodig tussen de systemen van deze bedrijven. Zo zien wij bijvoorbeeld vaak dat webshops een koppeling willen met een boekhoudsysteem zoals MoneyBird, TwinField of Exact Online.

Ook een betaalprovider zoals Mollie of Adyen bevat een API waarmee gekoppeld dient te worden. Zodra de gebruiker op ‘Betalen’ klikt, laten wij de betaalprovider weten met welk bedrag er afgerekend dient te worden. De betaalprovider geeft een link terug waarmee betaald kan worden, en de gebruiker rond de transactie af.

Vaak zien wij ook dat bedrijven een app willen laten ontwikkelen die als verlengstuk van het huidige online platform dient. Hiervoor ontwikkelen wij een API die aangesloten is op het huidige platform en de app kan voorzien van data.

Gebruikte technieken en werkwijzen voor API’s

Alvorens wij een API gaan ontwikkelen, gaan we graag eerst in gesprek om te kijken welke behoefte deze gaat vervullen. Vervolgens schrijven wij een aantal endpoints uit: Bepaalde taken die de API moet kunnen vervullen, zoals: het ophalen van berichten, verwijderen van berichten en/of het updaten van berichten. Nadat we deze visuele en overzichtelijke uitwerking hebben besproken met de opdrachtgever, kijken wij op welke manier en in welke fases we deze gaan uitwerken.

Aangezien wij graag modulair werken is het soms nodig om de huidige code deels te herschrijven om het gebruik van een API mogelijk te maken. Op basis van een code check zullen we jou als opdrachtgever hierin adviseren.

Om de API ook overzichtelijk te maken voor andere developers, die wellicht willen koppelen met deze API, zorgen we er voor dat deze duidelijke gedocumenteerd is.

Voor deze visuele documentatie gebruiken wij onder andere Swagger. Swagger is een tool die een API, wat over het algemeen een technisch stuk software is, inzichtelijk en visueel maakt. Het zorgt voor een logische, structurele en visuele documentatie van de ontwikkelde API.

RESTful

Activate your Business ontwikkeld haar API’s altijd volgens het RESTful principe. Dit houdt in dat de API altijd volgens de laatste richtlijnen én meest gebruikte technologie ontwikkeld wordt. Dit resulteert in een logische set van definities waarmee vrijwel alle systemen op de wereld (via een eigen API) kunnen koppelen (mits ze authenticatie hebben). Waar vroeger vooral SOAP werd gebruikt, wordt tegenwoordig steeds meer RESTful gebruikt omdat dit veel minder bandbreedte gebruikt.

Kom eens langs en bespreek de mogelijkheden

Denk je dat jij een API wilt laten ontwikkelen of heb je meer vragen over deze techniek? Kom gerust eens langs of neem contact met ons op. We adviseren je graag en helpen je verder om zo jouw systeem te laten koppelen met veel andere systemen ter wereld.